Makaron "4 sery" to danie bardziej brytyjskie niż włoskie. Mac & cheese (lub macaroni and cheese) pojawia się pewnie w każdym angielskim domu. Choć jest wyjątkowo pyszne, to także baaaardzo tuczące, dlatego nie polecam przygotowywać go za często. Dzisiaj przygotowałam mac & cheese z brokułami. Dlaczego? Bo miałam brokuła w lodówce :)
Potrzebujemy (dla 5 osób):
- opakowanie ulubionego makaronu
- brokuł, podzielony na różyczki
- 50 g sera z błękitną pleśnią (np. gorgonzoli, lazura)
- 50 g parmezanu
- 50 g cheddara
- 50 g sera mimolette (można zastąpić np. ementalerem)
- 75 g masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- łyżka ostrej musztardy
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od ugotowania brokuła w osolonej wodzie. Powinien zostać al dente, kontrolujcie, by go nie rozgotować.
2. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku lub głębokiej patelni roztapiamy masło. Gdy zacznie się pienić, wsypujemy mąkę. Mieszamy trzepaczką, by pozbyć się grudek i podsmażamy minutę lub dwie. Wlewamy powoli mleko i energicznie mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Po chwili sos zacznie gęstnieć.
4. Do beszamelu wsypujemy starte sery, dodajemy musztardę i gotujemy, ciągle mieszając, aż wszystko się roztopi. Na koniec doprawiamy sos solą i pieprzem.
5. Ugotowany makaron i brokuła odcedzamy i od razu mieszamy z sosem, delikatnie, by nie połamać różyczek.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz