piątek, 8 września 2017

chrupiące bagietki



Kilka miesięcy temu byłam w Paryżu i po raz kolejny spróbowałam bagietek z prawdziwego zdarzenia. Te autentyczne, najlepsze, francuskie niczym nie przypominają bagietek znanych w Polsce jako "bagietki francuskie". Te "nasze" są mocno puszyste, jasne i w smaku przypominają watę, a następnego dnia po ich kupieniu nadają się tylko na bułkę tartą, bo są twarde jak kamień. Te kupowane w Paryżu pachną jak najlepszy chleb, są mocno wypieczone i bardziej przypominają włoskie ciabaty niż polskie "francuskie" bagietki. Z zewnątrz są chrupiące, w środku miękkie, ale zwarte. Przepyszne!


W pieczeniu chleba i bułek czuję się coraz pewniej, chociaż oczywiście wciąż zdarzają mi się wpadki i całe bochenki lądują w śmietniku. Na blogu w zakładce domowa piekarnia znajdziecie już kilkanaście przepisów na chleby czy bułki. Nadszedł czas na bagietki. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com.

O tym, jak pyszne są te bagietki niech świadczy to, że po ich upieczeniu razem z przyjaciółką zjadłyśmy wszystkie (na szczęście za pierwszym razem upiekłam je z połowy składników) tylko z odrobiną masła!


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży (8g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej


Przygotowanie:

1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i suchymi drożdżami.

2. Mleko podgrzewamy do takiej temperatury, by rozpuściło się w nim masło. Ja zrobiłam to w mikrofalówce, ale możecie także w rondelku.

3. Do mleka dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści i całą miksturę przelewamy do mąki. Dolewamy wodę i energicznie mieszamy. Możemy użyć miksera. Ciasto będzie dość rzadkie.

4. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

5. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie przekładamy na stolnicę, dzielimy na części i formujemy bagietki. Uwaga, ciasto jest dość rzadkie i nie łatwe do formowania. Między innymi dlatego przygotowałam krótsze bagietki. Uformowane bagietki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku przygotowywania 8 bagietek musimy upiec je "na raty" - po 4 na blaszkę.

6. Bagietki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.

7. Pod koniec tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 230 - 250 st. C.

8. W momencie wstawiania bagietek do piekarnika, na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Dzięki parze wodnej bagietki będą jeszcze bardziej chrupiące. Bagietki pieczemy 10 minut Zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy kolejne 10. Po tym czasie sprawdzamy spody bagietek. Jeśli nie są przypieczone i po uderzeniu nie wydają charakterystycznego głuchego dźwięku pieczemy jeszcze kilka minut (maksimum 10).

9. Po upieczeniu bagietki studzimy na kratce - chociaż wspaniale smakują na ciepło z odrobiną świeżego masła!

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...