Kilka miesięcy temu znalazłam rewelacyjny przepis na ciasto drożdżowe na drożdżówki. Zawsze wychodzi, pięknie rośnie, jest wilgotne i pyszne. Przygotowywałam już drożdżówki ze śliwkami, jagodzianki, drożdżówki z malinami. Wszystkie znajdziecie tutaj. Cały czas kombinuję i szukam czegoś nowego. Dzisiaj tak jest i pojawiają się na blogu klasyczne drożdżówki z kruszonką i odrobiną lukru. Pyyycha!
Składniki:
zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 5 czubatych łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
ciasto:
- przygotowany wcześniej zaczyn
- około 600 g mąki pszennej tortowej
- 3 - 4 jajka
- 100 g masła
kruszonka:
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 100 g mąki pszennej
+ kilka łyżek mleka (do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem)
+ lukier (kilka łyżek cukru pudru dokładnie mieszamy z kilkoma kroplami mleka -> uwaga! dosłownie kilkoma kroplami! mleko trzeba dolewać do cukru stopniowo)
+ lukier (kilka łyżek cukru pudru dokładnie mieszamy z kilkoma kroplami mleka -> uwaga! dosłownie kilkoma kroplami! mleko trzeba dolewać do cukru stopniowo)
Przygotowanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. Do letniego mleka (nie może być bardzo gorące, bo w takich drożdże nie "pracują") kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy, aż wszystko się ładnie rozpuści. Zasypujemy wszystko mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 10 minut.
2. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, możemy przejść do dalszego etapu przygotowań. Jajka lekko ubijamy, dodajemy zaczyn i około 3/4 ilości przygotowanej wcześniej mąki. Mieszamy.
3. Gdy wszystkie składniki się połączą, rozpoczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Dodajemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk i będzie elastyczne, dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy jeszcze około 10 minut ręcznie lub około 6 minut robotem.
4. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
5. Pięknie wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wycinamy okrągłe placki o wielkości około 10 cm. Gotowe układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Teraz rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu i przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki lekko ugniatamy dłońmi, aż powstaną okruchy.
7. Każdy placek smarujemy mlekiem (używamy pędzelka) i posypujemy obficie kruszonką. Wszystko znów przykrywamy i odstawiamy na jeszcze 15 minut. Wyrośnięte drożdżówki i pieczemy około 20 minut, aż ładnie wyrosną i się zarumienią.
Choć mówią, by nie jeść gorącego ciasta drożdżowego, nie da się ukryć, że właśnie takie jest najsmaczniejsze!
Lekko przestudzone drożdżówki skrapiamy lukrem!
Lekko przestudzone drożdżówki skrapiamy lukrem!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz