wtorek, 7 lipca 2015

makaron ze szparagami, jarmużem i szynką parmeńską



Sezon na szparagi dobiega końca, więc by godnie je pożegnać, przygotowałam wariację na temat makaronu ze szparagami i jarmużem, który pojawił się jakiś czas temu, tym razem w wersji dla mięsożerców. Na dworze prawdziwe tropiki, więc potrzebowałam obiadu, którego przygotowanie zajmie mi chwilkę, a przy okazji danie będzie lekkie i bardzo letnie.

Zamiast szynki parmeńskiej możecie użyć innej szynki dojrzewającej, np. jabon serano lub szynki szwarcwadzkiej. Jeślo macie ochotę możecie także wykorzystać wędzony boczek, ale w takim wypadku proponuję boczek chwilę podsmażyć na suchej patelni, dzięki czemu stanie się przyjemnie chrupki. Szynki nie podsmażam, bo wolę smak surowej, ale jeśli macie ochotę - proszę bardzo.


Składniki (na dwie porcje):
  • około 150 g suchego makaronu (w moim przypadku było to pełnoziarniste spaghetti, ale możecie wybrać inny, na jaki akurat macie ochotę)
  • zielone szparagi (po 3 - 4 sztuki na porcję)
  • garść świeżego jarmużu
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
  • 2 żółtka
  • łyżka świeżo startego parmezanu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. W międzyczasie obieramy szparagi. Zasadniczo zielonych szparagów nie musimy obierać, ale ja wolę obrane. Tak naprawdę wystarczy odłamać twarde końcówki łodyg. Więc decyzja należy do was, czy szparagi obierzemy czy nie.
3. Szparagi wrzucamy na wrzątek na około 2 minuty, a następnie wyciągamy je z garnka. Nie zostawiajcie szparagów w wodzie, stracą kolor i będą niesmaczne. 
4. Do tego samego wrzątku wrzucamy liście jarmużu (bez grubych łodyg) i gotujemy 2 - 3 minuty.
5. Do gorącego, świeżo ugotowanego i odcedzonego makaronu wbijamy żółtka i szybko mieszamy, dodajemy parmezan, porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską, odcedzone liście jarmużu i szparagi pokrojone w plasterki (bez główek). Mieszamy.

Makaron podajemy natychmiast, dekorujemy główkami szparagów, dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie listkami świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...