Kiedy się spieszę i nie mam pomysłu na obiad, często przygotowuję risotto. Podstawowe składniki na risotto bianco (ryż, bulion, który przygotowuję wcześniej i zamrażam, masło i parmezan) zawsze mam w spiżarni, a dodatkami się bawię. Ich wybór zależy tylko od was, od tego, na co macie ochotę i co akurat macie pod ręką. Dzisiaj miałam pomidory i seler naciowy. A to bardzo smaczny duet.
Składniki:
- 1/2 litra bulionu (najlepiej warzywnego)
- 2 łyżki oliwy
- 200 g ryżu na risotto
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 duże pomidory, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i posiekane w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
- 1/2 cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- garść świeżo startego parmezanu
+ opcjonalnie: pesto bazyliowe (pół łyżeczki na porcję)
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy bulion.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, cebulę i seler naciowy i smażymy około minuty.
3. Dodajemy ryż i zwiększamy ogień. Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy przestawać go mieszać. Po chwili zacznie robić się szklisty.
4. Wlewamy wówczas wino i czekamy aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zapach będzie obłędny!
5. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewamy chochlę bulionu i zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 - 20 minut.
6. Gdy ryż będzie już al dente, dodajemy posiekane pomidory i dusimy jeszcze 2 minuty.
7. Na koniec starannie doprawiamy solą i pieprzem.
8. Gdy ryż będzie całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zimne masło i parmezan. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono kremowe i nabiera pełni smaku.
9. Podajemy risotto natychmiast z odrobiną pesto bazyliowego!
Buon appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz