Ten prosty deser można przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejszy!
Składniki (na 4 porcje):
- 250 g truskawek
rabarbar:
- 4 łodygi rabarbaru
- około 3/4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
krem mascarpone:
- 100g serka mascarpone lub w wersji bardziej dietetycznej - jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru pudru
- sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
Przygotowanie:
1. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy go na niewielkim ogniu wraz z sokiem z cytryny i cukrem, aż będzie miękki, a płyn lekko odparuje. Następnie wykładamy go do miseczki i zostawiamy do przestygnięcia.
2. Truskawki obieramy z szypułek, miksujemy na gładki mus i odstawiamy do lodówki.
3. Mascarpone (lub jogurt naturalny) miksujemy z odrobiną cukru pudru, sokiem i skórką z cytryny na gładki krem.
4. Ostudzony rabarbar mieszamy z musem truskawkowym i delikatnie przekładamy do pucharków. Jeśli macie ochotę możecie na dnie wyłożyć odrobinę pokruszonych ciasteczek lub bezów. Na mus truskawkowo - rabarbarowy układamy po łyżce kremu mascarpone, schładzamy i podajemy!
Uwaga! Jeśli nie lubicie "włókien" rabarbaru, możecie przetrzeć wszystko przez sitko. Ja lubię czuć teksturę rabarbaru, dlatego pozostawiam wszystko tak jak jest.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz