niedziela, 27 kwietnia 2014

mus z truskawek i rabarbaru z mascarpone



Ten prosty deser można przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejszy!


Składniki (na 4 porcje):
  • 250 g truskawek
rabarbar:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • około 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
krem mascarpone:
  • 100g serka mascarpone lub w wersji bardziej dietetycznej - jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok i skórka z 1/2 cytryny (wyszorowanej i sparzonej)

Przygotowanie:

1. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy go na niewielkim ogniu wraz z sokiem z cytryny i cukrem, aż będzie miękki, a płyn lekko odparuje. Następnie wykładamy go do miseczki i zostawiamy do przestygnięcia.
2. Truskawki obieramy z szypułek, miksujemy na gładki mus i odstawiamy do lodówki.
3. Mascarpone (lub jogurt naturalny) miksujemy z odrobiną cukru pudru, sokiem i skórką z cytryny na gładki krem.
4. Ostudzony rabarbar mieszamy z musem truskawkowym i delikatnie przekładamy do pucharków. Jeśli macie ochotę możecie na dnie wyłożyć odrobinę pokruszonych ciasteczek lub bezów. Na mus truskawkowo - rabarbarowy układamy po łyżce kremu mascarpone, schładzamy i podajemy!

Uwaga! Jeśli nie lubicie "włókien" rabarbaru, możecie przetrzeć wszystko przez sitko. Ja lubię czuć teksturę rabarbaru, dlatego pozostawiam wszystko tak jak jest.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...