czwartek, 24 kwietnia 2014

rosół idealny



Ostatnio, kilkakrotnie pytaliście mnie, jak zrobić dobry rosół. Oto odpowiedź.

Rosół idealny. Dzisiaj na wołowinie. Ale jeśli macie ochotę, przygotujcie go na innym mięsie.




Składniki:

  • 1 kg wołowiny „rosołowej” (ja wykorzystuję do rosołu najczęściej pręgę wołową) 
  • 2 duże marchewki, obrane
  • 2 duże pietruszki, obrane
  • 1 duża bulwa selera, obrana
  • 1 por
  • 1 cebula, nieobrana
  • duża garść liści świeżego lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • sól
  • około 3 litry zimnej wody



Przygotowanie:



1. Wołowinę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i odstawiamy wszystko na pół godziny. Po tym czasie odlewamy całą, mętną wodę.

2. Mięso ponownie zalewamy zimną wodą w ilości takiej, by woda jedynie przykryła mięso. Dodajemy ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe, garnek przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia i zbieramy „szumowiny”. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 1 – 1,5 godziny.

3. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki, pietruszki i seler kroimy na mniejsze kawałki, pora, natkę pietruszki i liście lubczyku myjemy. Cebulę w łupinie wkładamy na około 10 minut do bardzo gorącego piekarnika lub opalamy nad palnikiem kuchenki.

4. Po około 1 – 1,5 godziny wkładamy do garnka wszystkie warzywa (cebulę ciągle z łupinami), wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i dolewamy pozostałą część wody. Znowu doprowadzamy wszystko do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez kolejną godzinę.

5. Rosół idealny powinien gotować się bardzo powoli, nie może intensywnie wrzeć, tylko „pykać”. Więc jeśli stwierdzicie, że rosół wrze zbyt mocno, dolejcie odrobinę zimnej wody, by zmniejszyć nieco jego temperaturę.

6. Mam taką zasadę, że zupę ostatecznie doprawiam solą na sam koniec gotowania. I wam też to polecam. Dzięki temu na pewno unikniecie przesolenia!

7. Po około 3 godzinach rosół jest właściwie gotowy. Wystarczy doprawić jeszcze solą, ugotować makaron lub moje ukochane lane kluski (wspomnienie z dzieciństwa) i można podawać.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...