Połączenie jabłek z cynamonem jest absolutnie rewelacyjne i każdy je zna. Jednak czy ktoś z was próbował kiedyś połączyć jabłko z kardamonem? Jeśli nie, powinniście żałować i od razu brać się do smażenia. Bo warto. Naprawdę!
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
- 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
- 1 duże jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 ziarna kardamonu, zgniecione w moździerzu (ewentualnie szczypta kardamonu mielonego)
- 1 łyżeczka miodu, cukru lub fruktozy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 - 3 jajka z wolnego chowu
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub np. kokosowego
+ opcjonalnie: cukier puder do posypania lub miód do polania
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz jabłek) mieszamy w misce i odstawiamy na około 15 minut, by płatki owsiane napęczniały.
2. Po 15 minutach do ciasta dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu (na patelni bez tłuszczu) po około 3 minuty z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.
Placuszki podajemy na gorąco, posypane odrobiną cukru pudru lub polane miodem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz