wtorek, 22 kwietnia 2014

placuszki owsiane z jabłkami, cynamonem i kardamonem



Połączenie jabłek z cynamonem jest absolutnie rewelacyjne i każdy je zna. Jednak czy ktoś z was próbował kiedyś połączyć jabłko z kardamonem? Jeśli nie, powinniście żałować i od razu brać się do smażenia. Bo warto. Naprawdę!


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 2 łyżki mąki owsianej lub gryczanej
  • 1 duże jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 ziarna kardamonu, zgniecione w moździerzu (ewentualnie szczypta kardamonu mielonego)
  • 1 łyżeczka miodu, cukru lub fruktozy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 jajka z wolnego chowu
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub np. kokosowego
 + opcjonalnie: cukier puder do posypania lub miód do polania


Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (oprócz jabłek) mieszamy w misce i odstawiamy na około 15 minut, by płatki owsiane napęczniały.
2. Po 15 minutach do ciasta dodajemy pokrojone jabłko, mieszamy i smażymy na niewielkim ogniu (na patelni bez tłuszczu) po około 3 minuty z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.

Placuszki podajemy na gorąco, posypane odrobiną cukru pudru lub polane miodem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...