środa, 23 kwietnia 2014

idealne zielone szparagi



Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a przede wszystkim niebiańsko pyszne. Najlepsze są świeże i młode. Te z puszki czy ze słoika smakują mi mniej i właściwie nigdy ich nie używam. Sezon na szparagi jest krótki, więc trzeba w tym czasie całkowicie zaspokoić swoje „szparagowe” potrzeby. Teraz jest ich czas, więc wiele nie pisząc, zabierzmy się za przygotowania.

Sezon na szparagi rozpoczynamy od moich ulubionych – zielonych. Poniżej powiem wam, jak ugotować je, by były idealne, nawet bez jakichkolwiek dodatków. W kilku następnych postach poznacie inne sposoby ich podania.

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, można pozostawić je w całości, odcinając jedynie zdrewniałe końcówki, które są naprawdę twarde.

Szparagi najlepiej gotować „na stojąco”. Można użyć do tego specjalnego wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie – wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by łebki szparagów znajdowały się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze. Będą pyszne i delikatne. Pamiętajcie, by szparagów nie przegotować! Najlepsze są al dente!

Sposobów na podanie szparagów jest mnóstwo. Ja najbardziej lubię szparagi bez niczego. Można dodać odrobinę masła i szczyptę gruboziarnistej soli.

W następnych postach pokaże wam, jak przygotować sos holenderski – idealny do szparagów, jak podać szparagi z jajkiem w koszulce, czy upieczone z szynką parmeńską. Wkrótce przygotujemy także pyszny omlet ze szparagami, rewelacyjny na zdrowe śniadanie.

Wkrótce także zabiorę się za szparagi białe i pokażę wam sposoby ich podania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...