sobota, 26 kwietnia 2014

szparagi z sosem holenderskim



O szparagach pisałam ostatnio. Dzisiaj postanowiłam przygotować zielone w sposób bardzo klasyczny – z sosem holenderskim.

Sos holenderski przygotowywany jest na bazie żółtek i masła. Świetnie komponuje się – jak już wspomniałam – ze szparagami, ale także z innymi młodymi warzywami (ja uwielbiam młodego kalafiora ugotowanego na parze i polanego właśnie tym sosem), jajkami i rybami. Sos ten stanowi bazę innych sosów, m.in. maltańskiego (z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej), berneńskiego (z szalotkami i świeżym estragonem) czy sosu choron (z czosnkiem i pastą pomidorową).


Składniki:
  • pęczek młodych, świeżych szparagów, umytych i pozbawionych zdrewniałych końcówek
sos:
  • 100 g masła
  • 4 – 5 bardzo świeżych żółtek od kur z wolnego chowu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie:

gotowanie szparagów:

Szparagi najlepiej gotować „na stojąco”. Można użyć do tego specjalnego wysokiego garnka z sitkiem lub – gdy jak ja takowego nie posiadacie – wystarczy związać szparagi sznurkiem i wstawić je do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by łebki szparagów znajdowały się powyżej powierzchni wody (wystarczy około 4 – 5 cm wody w garnku), a całość szczelnie przykryć folią aluminiową i gotować około 10 minut. W ten domowy sposób ugotujemy szparagi na parze. Będą pyszne i delikatne. Pamiętajcie, by szparagów nie przegotować! Najlepsze są al dente!

PS. Jeśli przygotowujecie szparagi białe, pamiętajcie, by je obrać przed gotowaniem!!!

przygotowanie sosu holenderskiego:

W małym rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu, tak by nie zaczęło się przypalać.
Mikserem ubijamy żółtka z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu na gładką masę.
Gorące masło wlewamy do żółtek powoli, jak najmniejszym strumieniem ciągle miksując. Im wolniej wlewamy masło, tym lepszy i bardziej puszysty będzie nasz sos. Na koniec – jeśli jest taka potrzeba - doprawiamy go ostatecznie jeszcze szczyptą soli i pieprzu.

Sosem polewamy gorące szparagi i od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...