Jakiś czas temu upiekłam podobny tort, przekładany kremem migdałowym. Teraz postanowiłam przekręcić trochę tamten przepis i zaryzykować z innym smakiem.Wyszło okej, naprawdę smacznie, dlatego i ten przepis, lekko zmodyfikowany pojawia się teraz na blogu!
Uwaga! Klasycznie tort ten przygotowuje się na dużej tortownicy i składa się z trzech placków. Na blogu znajdziecie już właśnie na taki tort, duży i niski (staromodny tort migdałowy). Ja tym razem postanowiłam zaszaleć, ale jeśli nie macie czasu, by piec 8 czy 9 placków, upieczcie 3 duże, będzie git!
Składniki:
ciasto:
- 2 jajka
- pół kostki masła (100 g)
- szklanka mleka
- mąka pszenna (około 1/2 - 3/4 szklanki)
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
- szklanka mleka
- 6 -7 łyżek kaszy manny
- kostka masła (200 g)
- cukier (do smaku)
- sok z dwóch cytryn
- skórka otarta z dwóch cytryn
Przygotowanie (na dużą tortownicę i torcik złożony z trzech warstw):
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
2. Jajka miksujemy z
cukrem, mlekiem i roztopionym masłem. Gdy wszystko się połączy dodajemy
łyżeczkę sody oczyszczonej i mąkę - stopniowo, aż masa będzie
przypominała konsystencją gęstą śmietanę.
3. Dużą tortownicę
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią 1/3 przygotowanego
ciasta. Pieczemy kilka minut, aż placek się zarumieni. Procedurę
powtarzamy 3 razy - potrzebujemy trzech placków!
Uwaga! Jeśli chcecie przygotować mały torcik, wylewajcie do małej tortownicy około 2 łyżek ciasta, pieczcie chwilę, aż się zarumieni, powtarzając tę czynność aż skończy wam się ciasto.
Uwaga! Jeśli chcecie przygotować mały torcik, wylewajcie do małej tortownicy około 2 łyżek ciasta, pieczcie chwilę, aż się zarumieni, powtarzając tę czynność aż skończy wam się ciasto.
4. Upieczone placki pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
5. Szklankę mleka zagotowujemy. Dodajemy 6 - 7 łyżek kaszy manny, mieszamy.
6. Lekko przestudzoną
kaszę przekładamy do dużej miski, dodajemy masło, sok z cytryny i skórkę i blendujemy wszystko
na gładki krem. Na koniec dodajemy cukier (w ilości do smaku - placki
nie są specjalnie słodkie). Jeszcze chwilę blendujemy
do połączenia składników.
7. Placki przekładamy kremem.
8. Tak przygotowany tort odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz