Lato w pełni. Uwielbiam, gdy jest ciepło i wcale nie narzekam, gdy już o poranku termometr wskazuje 26 stopni. Jednak przy takiej pogodzie mam problem ze zjedzeniem normalnego śniadania. Mój organizm odmawia przyjęcia jakichkolwiek pokarmów stałych przynajmniej do południa. A że wstaję zazwyczaj około 7.30 i nauczyłam się jeść śniadania, dla zdrowia i urody, muszę znajdować zamienniki tradycyjnego posiłku. Potrzebuję czegoś, co wypełni mój żołądek, jednocześnie nie powodując "przeciążenia". Zbawieniem są koktajle i smoothie.
Wiem, że zrobienie koktajlu to żadna sztuka i odkrywcą Ameryki nie jestem. Chcę wam jednak pokazać przepisy na dwa moje ulubione koktajle z truskawkami, które o tej porze roku smakują najlepiej. Oba są wegańskie, przygotowane na mleku roślinnym, ale jeśli zamienicie je na krowie, świat się nie zawali. Do dzieła!
1. KOKTAJL BANANOWO - TRUSKAWKOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM
Dlaczego siemię lniane? Bo jest cholernie bogate w wartości odżywcze, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W skrócie: obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi i świetnie wpływa na działanie układu
pokarmowego. dzięki swoim właściwościom może redukować ryzyko
zachorowania na raka piersi i pomagać kobietom z zaburzeniami
hormonalnymi. Przekonałam was?
Składniki:
- 1/2 bardzo dojrzałego banana
- garść świeżych truskawek
- łyżeczka siemienia lnianego
- około szklanki mleka roślinnego
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i gotowe!
2. KOKTAJL TRUSKAWKOWO - BRZOSKWINIOWY
Składniki:
- garść świeżych truskawek
- 2 dojrzałe brzoskwinie (kupiłam polskie, a one są mniejsze)
- łyżeczka siemienia (dla zdrowa!)
- około szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz