Dziś taki dzień, że na blogu pojawia się już drugi przepis na deser, na dodatek pudding. Choć zupełnie inny od tego czekoladowego, to także zdrowy i wegański. Idealny na ciepłe dni.
Ja przygotowałam ten pudding na deser, po obiedzie z przyjaciółką, na który podałam pikantne żółte curry. Po takim daniu, deser z chia sprawdza się świetnie, także dlatego, że bardzo odświeża i łagodzi.
Składniki (na dwie porcje):
- 250 ml mleka kokosowego
- 4 - 5 łyżek nasion chia
- kilka kropel syropu z agawy do smaku (lub wersji nie-wegańskiej miodu)
- sok i skórka otarta z 1/2 limonki
+ ulubione owoce (u mnie zblendowane mago i marakuja)
Przygotowanie:
Nasiona
chia mieszamy z mlekiem kokosowym, sokiem i skórką z limonki i odrobiną
syropu z agawy (lub innym "słodzikiem"). Przekładamy do szklanek i
odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie, gdy pudding zgęstnieje, dekorujemy pudding owocami i gotowe! Tak przygotowany pudding spokojnie może czekać w lodówce na przybycie gości :)
Smacznego!
Uwielbiam puddingi chia, a limonkowy to już w ogóle strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuńlimonka + kokos + mango to połączenie idealne na lato :)
Usuń