Lemoniady to pewnie najpopularniejsze letnie napoje. O różnych smakach i z różnymi dodatkami. Uwielbiam lemoniadę rabarbarową i ogórkową (wkrótce na blogu). Jednak chyba nie ma nic lepszego niż klasyczna lemoniada cytrusowa. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, ale, jeśli ktoś myśli, że wystarczy wrzucić plastry cytryny do wody, to grubo się myli. W takim wypadku otrzymujemy po prostu wodę z cytryną. A my chcemy przygotować lemoniadę. Więc jak?
Składniki (na półtoralitrowy dzbanek):
- 1 cytryna
- 2 limonki
- 1 pomarańcza
- łyżka miodu lub innego "słodzika" (niekoniecznie białego cukru)
- 1,5 litra zimnej wody
+ opcjonalnie: liście mięty i kostki lodu
Przygotowanie:
Cytrynę, limonki i pomarańczę myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Sok z 1/2 cytryny wyciskamy do małego garnuszka. Dodajemy miód (jeśli wolicie słodszą lemoniadę, dodajcie więcej niż łyżkę) i podgrzewamy do czasu, aż całkiem się rozpuści.
Pozostałą część, limonki i pomarańczę kroimy w plastry i wrzucamy do dzbanka. Wlewamy zimną wodę i sok z limonki z miodem. Mieszamy i pozostawiamy na minimum godzinę, by smaki dokładnie się "przegryzły".
Uwaga! Liście mięty dodajemy do lemoniady tuż przed podaniem. Sok z cytrusów powoduje, że liście mięty tracą swój piękny kolor i stają się brązowe i bardzo nieapetyczne.
Gotową lemoniadę uzupełniamy kostkami lodu i gotowe!
Smacznego!
nie ma nic lepszego na upały.
OdpowiedzUsuńto prawda. na dodatek, przygotowując lemoniadę w domu, wiemy, co pijemy. i wszystkie gotowce mogą się schować! :)
Usuń