środa, 12 lutego 2014

domowa granola, jogurt i góra owoców



Ile razy zdarzyło wam się kupić gotową granolę lub musli i narzekać na niektóre składniki? Mnie takie rzechy przytrafiają się bardzo często! Chociażby dlatego, że w większości znajduję płatki kukurydziane, za którymi nie przepadam, bo szybko miękną i razem z jogurtem tworzy się "papka". Postanowiłam przygotować granolę samodzielnie, nie jest to ani specjalnie trudne, ani specjalnie pracochłonne. Możecie użyć ulubionych składników, niekoniecznie tych, które zobaczycie w przepisie poniżej. Improwizujcie!

PS. Gotową, wystudzoną granolę przełóżcie do zamykanego słoika i cieszcie się nią przez długi czas!


Składniki:
  • dwie garście płatków owsianych (lub mieszanych: owsianych i żytnich)
  • garść nasion słonecznika
  • pół garści sezamu
  • garść pestek dyni
  • garść suszonych żurawin lub rodzynek
  • garść ulubionych orzechów (w moim przypadku pół na pół: nerkowce i arachidowe bez soli)
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 150 st C.
2. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy aż składniki ładnie się zarumienią - około 45 minut. Co jakiś czas mieszamy.
4. Studzimy w wyłączonym, ciepłym, uchylonym piekarniku.

Granolę podajemy z jogurtem naturalnym i górą świeżych owoców, na jakie akurat macie ochotę (lub bez owoców - też będzie pysznie!)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...