czwartek, 6 lutego 2014

pieczony krem waniliowy



Dzisiejszy deser to efekt ogromnej potrzeby "zażycia" czegoś słodkiego, kiedy nic innego nie ma w domu, a do sklepu daleko :) Szybki słodki deser zaspokoi wszystkich łasuchów. Możecie podać go ze świeżymi owocami (super będą maliny!).

Pamiętajcie, by piec go w kąpieli wodnej!


Potrzebujemy (porcja na 4 - 5 małych kokilek jak do sufletów):
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
2. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na lekko puszystą pianę. Przelewamy do kokilek, które wkładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości kokilek i wstawiamy całość do piekarnika na około 20 minut.
4. Gotowy krem lekko schładzamy i podajemy np. z kilkoma świeżymi malinami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...