poniedziałek, 10 lutego 2014

red velvet cake w wersji mini



Red velvet cake to jeden z najbardziej znanych amerykańskich tortów. Czekoladowe, zabarwione na ciemnoczerwony kolor blaty, przełożone lekko słoną masą serową. Red velvet cake różni się znacząco od klasycznych, biszkoptowych tortów, które znamy. Nie jest miękki i puszysty, lecz bardzo wilgotny, wręcz ciężki, intensywnie czekoladowy.

Red velvet cake klasycznie występuje jako biało - czerwony tort. Ja przygotowałam okrągłe mini torciki i udekorowałam je truskawkami. Jednak ilość składników, podanych w przepisie, wystarczy na przygotowanie całego, dużego tortu.


Potrzebujemy:

ciasto:
  • 250 g masła, bardzo miękkiego
  • 320 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g kakao
  • 1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
  • 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu

przełożenie:
  • 500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (jeśli takiego nie macie, lepiej nie dodawać go wcale)
  • mała szczypta soli
  • 375 g serka mascarpone
  • 375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub jakiegoś podobnego

do dekoracji:
  • truskawki

Przygotowanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 21 cm - 26 cm smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Papier również smarujemy masłem, a następnie wysypujemy mąką
2. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i miksujemy na dużych obrotach przez około 10 minut, aż masa stanie się puszysta i prawie biała. Po tym czasie wbijamy stopniowo po jednym jajku i cały czas ubijamy.
3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przesiewamy jeszcze raz. Stopniowo, po kilka łyżek dodajemy sypkie składniki do utartej masy i miksujemy na małych obrotach. Następnie do masy dodajemy maślankę i barwnik spożywczy.
4. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Uwaga! Jeśli używamy tortownicy o średnicy 21 cm pieczemy ciasto około 70 - 80 minut, jeśli tortownicy o śr. 26 cm - ok 45 minut. Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone.
5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie studzimy.
6. Górkę biszkoptu ścinamy, ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
7. Teraz możemy przygotować masę do przełożenia tortu. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru i dalej ubijamy. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone i philadelphia z cukrem waniliowym i solą, aż się dobrze połączą. Delikatnie mieszając łyżką, łączymy śmietankę z masą serową.
8. Masę przekładamy na 2 części. Jednej części używamy do przełożenia blatów (2 razy), a pozostałej do posmarowania góry i boków tortu. 
9. Gotowy tort wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, a następnie dekorujemy truskawkami i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...