Red
velvet cake to jeden z najbardziej znanych amerykańskich tortów.
Czekoladowe, zabarwione na ciemnoczerwony kolor blaty, przełożone
lekko słoną masą serową. Red velvet cake różni się znacząco
od klasycznych, biszkoptowych tortów, które znamy. Nie jest miękki
i puszysty, lecz bardzo wilgotny, wręcz ciężki, intensywnie
czekoladowy.
Red
velvet cake klasycznie występuje jako biało - czerwony tort. Ja
przygotowałam okrągłe mini torciki i udekorowałam je truskawkami.
Jednak ilość składników, podanych w przepisie, wystarczy na
przygotowanie całego, dużego tortu.
Potrzebujemy:
ciasto:
- 250 g masła, bardzo miękkiego
- 320 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem
- 370 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g kakao
- 1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
- 1 słoiczek (około 30 ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu
przełożenie:
- 500 ml śmietanki kremowej 36%, bardzo zimnej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (jeśli takiego nie macie, lepiej nie dodawać go wcale)
- mała szczypta soli
- 375 g serka mascarpone
- 375 g serka kremowego lekko słonego np. Philadelphia lub jakiegoś podobnego
do
dekoracji:
- truskawki
Przygotowanie:
1.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 21 cm -
26 cm smarujemy masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Papier również smarujemy masłem, a następnie wysypujemy mąką
2.
Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ekstrakt
waniliowy i miksujemy na dużych obrotach przez około 10 minut, aż
masa stanie się puszysta i prawie biała. Po tym czasie wbijamy
stopniowo po jednym jajku i cały czas ubijamy.
3.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól
i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przesiewamy jeszcze raz.
Stopniowo, po kilka łyżek dodajemy sypkie składniki do utartej
masy i miksujemy na małych obrotach. Następnie do masy dodajemy
maślankę i barwnik spożywczy.
4.
Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Uwaga!
Jeśli używamy tortownicy o średnicy 21 cm pieczemy ciasto około
70 - 80 minut, jeśli tortownicy o śr. 26 cm - ok 45 minut. Pod
koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w
środku upieczone.
5.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie studzimy.
6.
Górkę biszkoptu ścinamy, ostudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
7.
Teraz możemy przygotować masę do przełożenia tortu. Śmietankę
ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru
i dalej ubijamy. W osobnej misce miksujemy serek mascarpone i
philadelphia z cukrem waniliowym i solą, aż się dobrze połączą.
Delikatnie mieszając łyżką, łączymy śmietankę z masą serową.
8.
Masę przekładamy na 2 części. Jednej części używamy do
przełożenia blatów (2 razy), a pozostałej do posmarowania góry i
boków tortu.
9.
Gotowy tort wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki, a następnie
dekorujemy truskawkami i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz