W tym daniu całą robotę "odwala" koperkowo - cytrynowe pesto. Jest niezwykle świeże i świetnie uzupełnia smak ryby smażonej w sposób klasyczny, na klarowanym maśle. Dodatki w tej sałacie możecie dowolnie zmieniać i modyfikować.
Pamiętajmy jednak, by nie przesadzić z dodatkami. Kluczem tego dania jest powiedzenie, że w prostocie siła, a jej głównym elementem ryba z koperkowym pesto. Reszta składników ma być tylko uzupełnieniem!
Składniki:
- mieszanka sałat
- jajka ugotowane na twardo
- ryba (w moim przypadku, ulubiony ostatnio czerniak - kuzyn dorsza)
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane do smażenia (ewentualnie oliwa z oliwek)
- delikatny winegret do sałaty (wymieszać razem: 1 łyżeczkę musztardy dijon + 1 łyżeczka octu winnego + 3 łyżeczki oliwy z oliwek + sól i świeżo mielony pieprz)
koperkowo - cytrynowe pesto:
- 2 pęczki świeżego koperku
- 2 łyżki prażonym migdałów bez skórki
- skórka otarta z jednej cytryny (umytej i sparzonej)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sok z cytryny (do smaku)
- oliwa z oliwek najlepszej jakości (około 3 łyżek)
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na pesto blendujemy na gładką pastę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny (do smaku, według uznania).
2. Kawałki ryby doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle po około 2 - 3 minuty z każdej strony (długość smażenia zależy od grubości kawałków ryby).
3. Liście sałaty układamy na talerzach i skrapiamy winegretem. Na sałacie układamy przekrojone na połówki jajka, kawałki usmażonej ryby, a obok stawiamy "kleksy" koperkowo - cytrynowego pesto.
Podajemy, gdy ryba jest jeszcze gorąca!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz