piątek, 14 lutego 2014

tagliatelle ze świeżym szpinakiem i rakami



Makaron ze świeżym szpinakiem i szyjkami raków to moja kolejna propozycja na uczczenie Walentynek. Z osobą, którą bardzo lubicie możecie rozkoszować się pysznymi rakami w towarzystwie kremowego serka mascarpone i szpinaku. Udało mi się także kupić świeży makaron tagliatelle, więc uczta będzie iście nieziemska. Danie ekstrawaganckie, jednakże bardzo proste i szybkie w przygotowaniu spełniło swoje zadanie - zadowoliło tę "jedyną" osobę.


Potrzebujemy:
  • ulubiony makaron (w moim przypadku świeże tagliatelle, które udało mi się kupić w jednej z sieci delikatesów)
  • 200 g szyjek rakowych
  • 500 g świeżego szpinaku (dokładnie umytego)
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 średnia cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • parmezan do posypania

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut na niewielkim ogniu, by zbyt mocno jej nie przyrumienić. 
3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dusimy wszystko kilka minut. 4. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy raki i dusimy 2 - 3 minuty, po czym dolewamy wino. 
5. Doprowadzamy do odparowania połowy objętości wina i dodajemy mascarpone. Czekamy chwilę aż ser zacznie się rozpuszczać i doprawiamy solą, pieprzem i świeżą gałką.
6. Makaron podajemy z sosem i odrobiną parmezanu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...