wtorek, 11 lutego 2014

prawdziwe tiramisu



Tiramisu - obok panna cotty - to najważniejszy deser na włoskich stołach. Prawdziwa klasyka. 

PODERWIJ MNIE - tak brzmi polskie tłumaczenie słowa "tiramisu". Sophia Loren powiedziała kiedyś, że tiramisu poprawia nastrój i rozbudza zmysły. Chyba tak musi być, skoro popularność tego klasycznego włoskiego deseru ciągle rośnie. Delikatność kremowego serka mascarpone, z zatopionymi biszkoptami nasączonymi mocną kawą z aromatem migdałowego amaretto, z dodatkiem czekolady, uznawanej powszechnie za afrodyzjak, czy może być coś lepszego?

Ja przygotowałam tiramisu w osobnych szklankach, ale świetne będzie także to w jednym dużym naczyniu.


Składniki na 4 porcje:
  • 250 g serka mascarpone 
  • około 36 okrągłych biszkoptów (jeśli robisz tiramisu w jednym dużym naczyniu użyj podłużnych biszkoptów tzw. kocich języczków) 
  • około 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • 2 białka 
  • 3 filiżanki mocnego espresso (lub około 1 kubka mocnej kawy rozpuszczalnej)
  •  spory chlust amaretto (jeśli nie masz amaretto, równie fajnie pasuje np. rum) 
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • gorzka czekolada (na 4 szklanki tiramisu wystarczy dosłownie 1 kostka czekolady)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od zaparzenia mocnej kawy, którą następnie przelewamy do miski. Podczas przygotowywania pozostałych składników, kawa zdąży lekko wystygnąć.
2. Nad wrzątkiem ubijamy mikserem żółtka z cukrem na gładką puszystą masę, aż  stanie się gęsta i prawie biała. Ważne, by miska z żółtkami nie dotykała wrzącej wody, bo wtedy zamiast puszystej piany otrzymamy słodką jajecznicę.
3. Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropel esencji waniliowej i dokładnie mieszamy (możemy mieszać mikserem).
4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do mascarpone z żółtkami. Ważne jest to, by mieszać to już tylko łyżką i to jak najdelikatniej, by nie utracić puszystości.
5. Do kawy wlewamy amaretto i zanurzamy w niej po kolei po 4 biszkopty (na jedną warstwę układamy po 3 ciasteczka). Róbmy to szybko, żeby biszkopty nie były zbyt rozmoknięte. Na spód szklanek bądź pucharków układamy po 3 nasączone biszkopty. Na nie wylewamy około 1 łyżki mascarpone z żółtkami. Powtarzamy czynność jeszcze 2 razy, żeby otrzymać 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy masy z mascarpone. Wszystko ozdabiamy startą gorzką czekoladą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, ale raczej nie dłużej niż 6 godzin.

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...