środa, 12 lutego 2014

bucattini z krewetkami z pietruszką i chilli



Tak się zdarzyło, że udało mi się kupić świeże krewetki. Zachwytom nie było końca, bo nie zdarza się to często, mimo, że mieszkam w dużym mieście i sklepów tu pod dostatkiem. Nie mogłam nie skorzystać. 

Jakiś czas temu, będąc we Włoszech, tamtejszy kucharz przekonał mnie do tego, że z owocami morza trzeba postępować bardzo delikatnie i nie wolno przesadzać z dodatkami. Postanowiłam skorzystać z jego rady i przygotować moje krewetki dokładnie w taki sam sposób, jak przygotował je dla mnie włoski szef kuchni. Pietruszka, ostra papryczka, odrobina czosnku i soku z limonki, nic więcej. Podałam je z ugotowanym al dente makaronem bucattini, ale równie dobrze możecie pominąć makaron i podać do krewetek chrupiącą bagietkę.

Gwarantuję, że przygotowując krewetki w ten sposób poczujecie się tak, jakbyście właśnie siedzieli w małej trattorii nad Morzem Śródziemnym.

PS. Ponieważ krewetki uznawane są za afrodyzjak, możecie przygotować je na walentynkową kolację dla osoby, którą bardzo lubicie :)


Składniki:
  • krewetki Black Tiger (surowe lub podgotowane, mrożone lub świeże)
  • kilka ząbków czosnku, posiekanych w cienkie plasterki
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • garść posiekanych listków pietruszki
  • skórka 1/2 limonki
  • 50 ml białego wytrawnego wina (ewentualnie możecie ten element pominąć, ale moim zdaniem krewetki bardzo się z winem lubią)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • makaron bucattini lub inny, który akurat macie pod ręką

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Mrożone krewetki wkładamy do miski i pozostawić do rozmrożenie (najlepiej w lodówce przez całą noc). 
3. Krewetki obieramy z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliście krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Następnie nożem robimy nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyciągamy czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia (niektóre krewetki są już pozbawione jelit i są całkowicie oczyszczone). Ogonki krewetek pozostawiamy. Krewetki opłukujemy w zimnej wodzie i dokładnie, ale bardzo delikatnie osuszamy.
4. Na dużą patelnię wlewamy oliwę i od razu wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy około 1 - 2 minut, by nie zdążył się zarumienić. następnie dodajemy chilli i podsmażamy jeszcze chwilę.
5. Do czosnku i papryczki wrzucamy krewetki, zwiększamy ogień pod patelnią i podsmażamy:
  • w przypadku krewetek świeżych: 2 - 3 minuty, aż zmienią kolor na pomarańczowo - różowy
  • w przypadku krewetek już ugotowanych:  około 1 - 2 minut
6. Do podsmażonych krewetek wlewamy wino i wsypujemy skórkę z 1/2 limonki i dusimy całość około 1 minuty.
7. Na koniec, wyłączamy ogień pod patelnią, dodajemy zimne masło i czekamy, aż ładnie się rozpuści, a sos będzie aksamitny, a następnie wrzucamy na patelnię natkę pietruszki oraz dużą szczyptę pieprzu i soli.

Podajemy od razu, układając krewetki na ugotowanym makaronie i polewając odrobiną sosu!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...