Połączenie pora z migdałami i rodzynkami nie ma długich tradycji, ale jest bardzo udane i naprawdę bardzo smaczne. Przepis na ten quiche zaczerpnęłam z książki Stelli i Paula McCartney'ów, jednak delikatnie zmodyfikowałam (w przepisie zamiast migdałów były piniole). Quiche wyszedł pyszny i zachwycił moich gości, ponieważ przygotowywałam go na wystawne przyjęcie. Nie zawiódł!
Składniki:
na ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 90 g zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
na nadzienie:
- 4 posiekane pory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 225 g ricotty
- 2 łyżki uprażonych i posiekanych migdałów
- 3 łyżki namoczonych w wodzie rodzynek
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i sól, zagniatamy z masłem, aż powstaną nam "okruchy". Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
3. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, możemy przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy czosnek. Dodajemy posiekane pory i dusimy całość około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. W misce mieszamy ricottę, migdały i rodzynki. Dodajemy pory i mieszamy, po czym zostawiamy do ostygnięcia.
5. Przygotowujemy formę do tarty o średnicy około 20 cm. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 - 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie.
6. Pieczemy około 30 - 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz