środa, 5 lutego 2014

quiche lorraine (tarta lotaryńska)



Kiedy smakosze słyszą o Lotaryngii, myślą o śmietanie, jajach i maśle. Najbardziej znaną specjalnością pieczoną we wszystkich miejscowościach tego regionu stało się pewne pożywne i proste w przygotowaniu ciasto. Quiche lorraine został podobno wymyślony przez piekarza z Nancy, który początkowo przygotowywał go ze zwykłego ciasta na chleb.

Główna rola smakowa tarty lotaryńskiej przypada podsmażonemu boczkowi, który był od zawsze specjalnością Lotaryngii. Początkowo farsz nie zawierał żółtego sera. Pierwotna wersja opierała się wyłącznie na znakomitej jakości trzech fundamentalnych produktów Lotaryngii: masła, jaj i wędzonego boczku.


Składniki:

spód:
nadzienie:
  • 250 g boczku, pokrojonego w grubą kostkę 
  • 2 duże jaja 
  • 2 żółtka z dużych jaj 
  • szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 
  • 50 ml mleka 
  • około 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 
  • szklanka (120 g) świeżo starego żółtego sera (najlepiej ementalera) 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 190 st C. Przygotowane wcześniej i schłodzone ciasto wykładamy do okrągłej formy do tart i podpiekamy około 10 - 15 minut.
2. Na dużej patelni podsmażamy (bez tłuszczu) boczek przez około 5 minut. Musi być chrupiący i dość mocno zarumieniony. Podsmażony boczek wyjmujemy z patelni łyżką cedzakową i osuszamy na papierowym ręczniku.
3. W misce mieszamy jaja, żółtka, śmietanę, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową na gładka masę.
4. Na podopieczny wcześniej spód wykładamy równomiernie boczek i starty ser, a to wszystko zalewamy masą jajeczno - śmietanową.
5. Pieczemy całość około 30 minut - masa powinna się ściąć. W razie potrzeby sprawdzamy to drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.
6. Podajemy quiche na gorąco lub schłodzony do temperatury pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...