Dieta South Beach, czyli dieta plaż południowych, opracowana przez dr Arthura Agatstona nie jest dietą niskowęglowodanową, ani też dietą niskotłuszczową.
Natomiast pokazuje, jak oprzeć swoje odżywianie na właściwych
tłuszczach i węglowodanach, które są nazywane dobrymi oraz jak bez
specjalnych wyrzeczeń obywać się bez złych. W rezultacie stosowania tej
diety będziemy czuć się zdrowiej oraz możemy stracić na wadze.
Co ważne - należy jeść tak, aby się nasycić, nie może zatem być mowy o
ciągłym uczuciu głodu towarzyszącym wielu dietom, które stanowi poważne
źródło zniechęcenia.
Gołąbki, które przygotowałam sprawdzą się świetnie już w I fazie diety South Beach.
Składniki:
- liście włoskiej kapusty
- około 700 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 duża kalarepa, starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach
- kawałek selera, startego na tarce o dużych oczkach
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- około 1/2 pora, drobno posiekanego
- około 10 brukselek, posiekanych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę rozdzielamy na liście i
sparzamy we wrzątku przez 3 - 4 minuty. Liście uszkodzone, z
których nie "złożymy" gołąbków przydadzą nam się do
wyłożenia naczynia.
2. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy około 3 - 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
3. Mięso mielone przekładamy do dużej miski i mieszamy z podsmażonymi, lekko ostudzonymi warzywami. Doprawiamy wszystko solą i dość obficie pieprzem.
4. Farsz układamy na
sparzonych liściach. Zawijamy boki liści do środka, następnie
cały liść zwijamy w rulon. Postępujemy tak samo z każdym
gołąbkiem.
5. Naczynie żaroodporne wyścielamy uszkodzonymi liśćmi kapusty.
Gołąbki układamy w naczyniu, dolewamy do niego gorącej wody do
około 1/4 wysokości naczynia, przykrywamy pokrywką lub folią
aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na
około 1,5 godziny.
6. W czasie, kiedy gołąbki się pieką, możemy przygotować błyskawiczny sos pomidorowy (również dla wszystkich, którzy korzystają z diety South Beach).
Sos pomidorowy:
Składniki:
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- sól, świeżo mielony pieprz oraz - jeśli macie ochotę - odrobina chilli
Przygotowanie:
1. Na
patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 2
- 3 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i
ewentualnie odrobiną chilli i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu. Jeśli chcecie, by wasz sos był idealnie gładki, zblendujcie go!
Gotowe! Prawda, że proste?!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz