Przepis na tę tartę jest chyba jednym z najprostszych, jakie znam. Wystarczy kruche ciasto, kilka dobrej jakości jabłek, odrobina cynamonu i karmel. Chwila przygotowań, chwila pieczenia i piękny cukrowo - cynamonowy aromat rozniesie się po kuchni.
Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
na nadzienie:
- kilka winnych jabłek, obranych ze skórki i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
- 2 laski cynamonu
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu mielonego
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone
masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i
śmietankę i zagniatamy.
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą
i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej
niż 48 godzin.
3.
Formę, w której będziemy piec tartę (proponuję
taką z wyjmowanym dnem) dokładnie natłuszczamy (ja piekę moją tartę w
formie podłużnej, więc nie zużyję całego ciasta, z resztek wytnę małe
gwiazdki).
4. Rozwałkowujemy
schłodzone ciasto na placek o średnicy większej o 3 - 4 cm od
przygotowanej wcześniej formy (jeśli używacie formy okrągłej).
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.
Ciasto w formie przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie
obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą
ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło.
Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i
pieczemy jeszcze 5 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.
Przygotowanie nadzienia i pieczenie:
1. Zaczynamy od przygotowania karmelu. Cukier i laski cynamonu wsypujemy na patelnię. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż cukier zacznie się rozpuszczać i ciemnieć. Mieszamy karmel WYŁĄCZNIE potrząsając patelnią (nie za
długo, bo straci temperaturę i zmieni się w bryłę).
2. Gdy będzie już całkiem brązowy, ostrożnie wylewamy na patelnię sok jabłkowy (może buchnąć para i bardzo łatwo się poparzyć!), szybko mieszamy łyżką, wyciągamy laski cynamonu i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
3. Na podpieczonym spodzie ciasta układamy jak najbliżej siebie plasterki jabłek. Posypujemy szczyptą cynamonu i zalewamy tężejącym już karmelem.
4. Tartę pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
5. Upieczoną pozostawiamy do ostygnięcia (w tym czasie karmel zastygnie) i podajemy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz