środa, 12 marca 2014

pieczone marchewki



Upieczone, słodkie marchewki to prosty i niebiańsko pyszny dodatek do dań mięsnych. Świetnie sprawdzi się jako akompaniament dla pieczonego kurczaka czy np. grillowanych żeberek. Naturalna słodycz marchewki, dodatkowo podkręcona cukrem lub miodem, słodki upieczony w łupinach czosnek (tak, tak - czosnek upieczony w łupinie staje się słodki i pozbawiony zostaje charakterystycznego ostrego smaku i zapachu), a do tego świeży tymianek. Nic skomplikowanego, a jakie efektowne. Naprawdę polecam, spróbujcie. Do amatorów korzeni pietruszki - spróbujcie to samo zrobić z tymi białymi "kuzynami" marchewek! Na pewno się nie rozczarujecie!


Porcja dla 4 osób:
  • 8 średnich, młodych marchewek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru lub 1 łyżka miodu
  • kilka ząbków nieobranego z łupinek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Marchewek nie obieramy, wystarczy je porządnie umyć.
2. Każdą przekrajamy na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy nieobrane ząbki czosnku.
3. Posypujemy cukrem lub polewamy miodem (cukier czy miód się skarmelizują i sprawią, że marchewki ładnie się zarumienią, a dodatkowo wydobędą naturalną słodycz warzyw).
4. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (z termoobiegiem 180 st. C) przez około 20 minut – najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy są już miękkie.
6. Podajemy marchewki gorące. Możemy jeszcze przed samym podaniem posypać je kilkoma listkami tymianku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...