Młoda kapusta duszona z pomidorami i koperkiem to jeden z moich ulubionych sposobów podania kapusty. W marcu, kiedy na dworze zauważamy przebłyski pierwszego wiosennego słońca, jest dodatkiem idealnym. W moim przypadku czasami jest daniem głównym. Pyszna, pożywna i niskokaloryczna podana np. z młodymi ziemniakami. R E W E L A C J A ! Musicie spróbować!
Składniki:
- główka młodej białej kapusty
- 1 duża cebula, posiekana w cienkie piórka
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- duży pęczek koperku, drobno posiekany
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Kapustę siekamy.
2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na niewielkim ogniu, aż się zeszkli, ale nie przypali.
3. Do garnka dodajemy posiekaną kapustę i dusimy z 1/2 szklanki wody przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje, dodajcie jeszcze odrobinę.
4. Gdy kapusta jest już al dente dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 5 minut.
5. Tuż przed podaniem do kapusty dodajemy całą górę koperku.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz