wtorek, 25 marca 2014

razowy makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami



Błyskawiczne, "makaronowe" obiady ratują życie, kiedy w tygodniu na wszystko brakuje czasu, a nie chcemy żywić się chemicznymi obiadkami z pudełka. Przygotowanie samego sosu zajęło mi dokładnie tyle czasu, ile gotował się makaron. Przyrządziłam obiad ze składników, które akurat miałam pod ręką. Ze składników dobrej jakości. To podstawa. Gdy wykorzystujecie niewielką ilość składników, muszą być naprawdę dobre. Tego uczą Włosi. Szybko i pysznie!


Składniki:
  • ulubiony makaron (w moim przypadku razowe penne)
  • około 400 g świeżego szpinaku, dokładnie opłukanego (lub jedno opakowanie szpinaku mrożonego w liściach)
  • 2 duże pomidory obrane ze skórki (pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy na 1 -2 minuty, płuczemy pod bardzo zimną wodą i obieramy - łatwizna)
  • ząbek czosnku, posiekany w cienkie plasterki
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: odrobina świeżo startego parmezanu do posypania

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotowujemy błyskawiczny sos. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i podsmażamy około 1 minuty.
3. Obrane ze skórki pomidory wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy w dosyć drobną kostkę i dodajemy do czosnku. Podsmażamy kilkadziesiąt sekund. Chodzi o to, by się podgrzały, ale nie rozpadły. Następnie dodajemy dokładnie opłukany z piasku szpinak. Wydaje wam się, że jest go bardzo dużo? Poczekajcie, zaraz zmniejszy swoją objętość o kilkaset procent. Całość podsmażamy kilka minut.
4. Na koniec wszystko podlewamy śmietanką, doprawiamy solą i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu i dusimy 2 - 3 minuty. Gotowe!

Warto przed podaniem posypać szczyptą świeżo startego parmezanu!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...