środa, 26 marca 2014

pyszna zapiekanka makaronowo - serowa



Ta zapiekanka na pewno nie jest daniem na co dzień. Ze względu na to, że jest baaardzo kaloryczna, proponuję potraktować ją jako danie "od święta". Jednak ponieważ jest taka smaczna, postanowiłam podzielić się przepisem ze wszystkimi.


Składniki:
  • opakowanie ulubionego makaronu
  • około 100  g startego parmezanu lub grana padano
  • około 100 g cheddara
  • około 100 g ementalera
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • puszka pomidorów
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej do posypania

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około połowę czasu wskazanego na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
3. Podczas, gdy gotujemy makaron, przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w garnku, wsypujemy mąkę i mieszając podsmażamy, aż uzyskamy piękny złoty kolor zasmażki.
4. Do zasmażki wlewamy mleko skondensowane i mieszamy (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały nam grudki. Gotujemy chwilę do czasu, aż sos zgęstnieje. 
5. Następnie dodajemy czosnek, puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia
6. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z sosem, dodajemy starty ser, szybko mieszamy i doprawiamy solą i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy na wierzchu bułką tartą.
7. Pieczemy całość około 30 - 35 minut. Podajemy natychmiast, bardzo gorące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...