Tartę mokka przyrządziłam ostatnio na przyjęcie, o którego przygotowanie zostałam poproszona. Kawowa, niezbyt słodka sprawdziła się idealnie jako uzupełnienie dość wykwintnego menu. Naprawdę smakowała wszystkim, więc i wam ją polecam!
Składniki:
na spód:
- 150 g ciastek maślanych typu shortbread
- 75 g roztopionego masła
na masę kawową:
- 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
- 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (najlepiej 36%)
- 200 g gorzkiej czekolady czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
do dekoracji:
- odrobina cukru pudru
- odrobina ziarenek kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
przygotowanie spodu:
1. Herbatniki dokładnie kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wszystko wykładamy na dno okrągłej, małej formy do ciast i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
przygotowanie masy:
1. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i także pozostawiamy do przestygnięcia.
3. Śmietankę ubijamy, a następnie miksujemy z rozpuszczoną kawą.
4. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, przelewamy do śmietanki i jeszcze raz szybko miksujemy.
5. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy.
6. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
7. Około 10 - 15 minut przed podaniem wyciągamy tartę z lodówki, posypujemy cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną (przetartą przez sitko).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz