środa, 19 marca 2014

tarta mokka



Tartę mokka przyrządziłam ostatnio na przyjęcie, o którego przygotowanie zostałam poproszona. Kawowa, niezbyt słodka sprawdziła się idealnie jako uzupełnienie dość wykwintnego menu. Naprawdę smakowała wszystkim, więc i wam ją polecam!


Składniki:

na spód:
  • 150 g ciastek maślanych typu shortbread 
  • 75 g roztopionego masła

na masę kawową:
  • 3 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (najlepiej 36%) 
  • 200 g gorzkiej czekolady czekolady 
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

do dekoracji:
  • odrobina cukru pudru 
  • odrobina ziarenek kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

przygotowanie spodu: 

1. Herbatniki dokładnie kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wszystko wykładamy na dno okrągłej, małej formy do ciast i dokładnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

przygotowanie masy:

1. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i także pozostawiamy do przestygnięcia.
3. Śmietankę ubijamy, a następnie miksujemy z rozpuszczoną kawą. 
4. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, przelewamy do śmietanki i jeszcze raz szybko miksujemy.
5. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wszystko razem dokładnie mieszamy.
6. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
7. Około 10 - 15 minut przed podaniem wyciągamy tartę z lodówki, posypujemy cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną (przetartą przez sitko).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...