poniedziałek, 24 marca 2014

pieczona kalarepa



Czy próbowaliście kiedyś upiec kalarepę? Taka w wersji z piekarnika jest pyszną alternatywą dla świeżej czy duszonej na maśle. Dodatek cynamonu gra tu bardzo ważną rolę, nie myślcie nawet, by go pomijać. Dodatkowo upieczony, słodki, aromatyczny i całkowicie pozbawiony ostrości czosnek. 


Polecam ten sposób podania kalarepy! To naprawdę pyszny, chociaż przygotowany w niecodziennej odsłonie, pomysł na dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa!


Składniki:
  • 3 - 4 kalarepy, obrane ze skórki i pokrojone w "ósemki"
  • 4 - 5 ząbków czosnku w łupinach
  • kilka kropel oliwy z oliwek
  • niecałe 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • szczypta cynamonu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C bez termoobiegu.
2. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy kawałki kalarepy i ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek, miodem (lub syropem z agawy), doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cynamonu.
3. Przykrywamy wszystko jeszcze jednym kawałkiem folii aluminiowej i szczelnie zamykamy, zawijając boki folii. Chodzi o to, by para z pieczenia nie uciekała bokami. Zamykamy folię jak najbardziej szczelnie.
4. Wszystko pieczemy 40 minut.

Podajemy na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...