Czy próbowaliście kiedyś upiec kalarepę? Taka w wersji z piekarnika jest pyszną alternatywą dla świeżej czy duszonej na maśle. Dodatek cynamonu gra tu bardzo ważną rolę, nie myślcie nawet, by go pomijać. Dodatkowo upieczony, słodki, aromatyczny i całkowicie pozbawiony ostrości czosnek.
Polecam ten sposób podania kalarepy! To naprawdę pyszny, chociaż przygotowany w niecodziennej odsłonie, pomysł na dodatek do pieczonego lub duszonego mięsa!
Składniki:
- 3 - 4 kalarepy, obrane ze skórki i pokrojone w "ósemki"
- 4 - 5 ząbków czosnku w łupinach
- kilka kropel oliwy z oliwek
- niecałe 1/2 łyżeczki płynnego miodu
- szczypta cynamonu
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C bez termoobiegu.
2. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy kawałki kalarepy i ząbki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek, miodem (lub syropem z agawy), doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cynamonu.
3. Przykrywamy wszystko jeszcze jednym kawałkiem folii aluminiowej i szczelnie zamykamy, zawijając boki folii. Chodzi o to, by para z pieczenia nie uciekała bokami. Zamykamy folię jak najbardziej szczelnie.
4. Wszystko pieczemy 40 minut.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz