czwartek, 27 marca 2014

pancakes z mąki pełnoziarnistej



USA jest niekwestionowaną ojczyzną pancakes - amerykańskiego odpowiednika naszych naleśników. Prawdziwa klasyka. Amerykanie nie wyobrażają sobie bez nich śniadania, w całych Stanach powstają kolejne "naleśnikarnie", prześcigające się w tworzeniu pancake'ów idealnych. 

Ponieważ Amerykanie kochają swoje naleśniki ponad życie, w tym przepisie nie próbuję odtwarzać przepisu podstawowego. Postanowiłam zmodyfikować go i stworzyć pancakes zdrowsze i mniej kaloryczne. Wyszły pyszne!


Składniki:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • szczypta soli
dodatki (do wyboru, do koloru):
  • syrop klonowy lub syrop z agawy
  • ulubione owoce (borówki, maliny, truskawki...)
  • serek homogenizowany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • cukier puder
  • ulubiony dżem

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!). Podajemy gorące z ulubionym dodatkiem.

Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...