USA jest niekwestionowaną ojczyzną pancakes - amerykańskiego odpowiednika naszych naleśników. Prawdziwa klasyka. Amerykanie nie wyobrażają sobie bez nich śniadania, w całych Stanach powstają kolejne "naleśnikarnie", prześcigające się w tworzeniu pancake'ów idealnych.
Ponieważ Amerykanie kochają swoje naleśniki ponad życie, w tym przepisie nie próbuję odtwarzać przepisu podstawowego. Postanowiłam zmodyfikować go i stworzyć pancakes zdrowsze i mniej kaloryczne. Wyszły pyszne!
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- szczypta soli
dodatki (do wyboru, do koloru):
- syrop klonowy lub syrop z agawy
- ulubione owoce (borówki, maliny, truskawki...)
- serek homogenizowany o obniżonej zawartości tłuszczu
- cukier puder
- ulubiony dżem
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!). Podajemy gorące z ulubionym dodatkiem.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz