Lubię wszystko co cytrynowe. Angielski sos lemon curd to świetny dodatek do ciast (zwłaszcza serników), jako polewa do deserów owocowych, nadzienie do kruchych babeczek i tart (kocham tartę z lemon curd i bezą - wkrótce znajdziecie ją na blogu). Przygotowanie domowego lemon curd nie jest trudne ani skomplikowane, wymaga tylko trochę cierpliwości, bo trzeba ciągle mieszać i mieszać i mieszać... Ale trwa to kilka minut, więc chyba warto.
Składniki:
- sok z 4 cytryn
- 225 g białego cukru
- 112 g masła
- 3 duże jajka
Przygotowanie:
1. W małym rondelku (najlepiej z takim z podwójnym dnem) podgrzewamy powoli wszystkie składniki, ciągle mieszając.
2. Gdy masa zacznie wrzeć, ciągle mieszamy i czekamy, aż porządnie zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję budyniu.
3. Gotowy lemon curd możemy przetrzeć przez sito (jeśli powstały grudki) i przelać do słoiczka.
Krem możemy przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego!
Źródło przepisu: www.jamieoliver.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz