środa, 25 lutego 2015

lemon curd



Lubię wszystko co cytrynowe. Angielski sos lemon curd to świetny dodatek do ciast (zwłaszcza serników), jako polewa do deserów owocowych, nadzienie do kruchych babeczek i tart (kocham tartę z lemon curd i bezą - wkrótce znajdziecie ją na blogu). Przygotowanie domowego lemon curd nie jest trudne ani skomplikowane, wymaga tylko trochę cierpliwości, bo trzeba ciągle mieszać i mieszać i mieszać... Ale trwa to kilka minut, więc chyba warto.


Składniki:
  • sok z 4 cytryn
  • 225 g białego cukru
  • 112 g masła
  • 3 duże jajka

Przygotowanie:

1. W małym rondelku (najlepiej z takim z podwójnym dnem) podgrzewamy powoli wszystkie składniki, ciągle mieszając.
2. Gdy masa zacznie wrzeć, ciągle mieszamy i czekamy, aż porządnie zgęstnieje. Powinna mieć konsystencję budyniu.
3. Gotowy lemon curd możemy przetrzeć przez sito (jeśli powstały grudki) i przelać do słoiczka.

Krem możemy przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego!

Źródło przepisu: www.jamieoliver.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...