Od dłuższego czasu poszukuję przepisu na idealne kruche ciasto do tart słodkich. Ten, który zaprezentuję wam dzisiaj pochodzi z książki "Oliver w kuchni". To pierwsza książka Jamie Olivera, którą otrzymałam i tym samym rozpoczęłam kolekcjonowanie książek jego autorstwa. Dawno do niej nie zaglądałam. W sobotę coś mnie tknęło i przypomniałam sobie o prostych i ekspresowych poradach, które w tej pozycji na pewno odnajdziecie. Przyznam, że kruche ciasto z tej książki jest naprawdę smaczne, a co dla mnie najważniejsze - łatwo się wałkuje, bo jest wyjątkowo elastyczne.
Jeśli chodzi o krem to jest już moja inwencja. Miałam w domu pomarańcze i mascarpone, więc pomysł narodził się właściwie sam. Z resztą zazwyczaj gotuję i piekę ze składników, które akurat znajduję w lodówce.
Spróbujcie koniecznie! Miłego dnia! Szyszkin.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
krem:
- 375 g mascarpone
- 3 duże jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki skórki otartej ze sparzonych wcześniej pomarańczy
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę razem z cukrem i solą wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy palcami, aż powstaną nam okruchy przypominające kruszonkę.
2. Teraz możemy dodać żółtka i wodę (naprawdę zimną). Zagniatamy do czasu, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
3. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
4. Po godzinie ciałko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do pieczenia. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy surową i suchą fasolą jaś lub specjalnymi kamykami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 1 minut, a następnie jeszcze 3 - 4 już bez fasoli i papieru.
5. Ciasto odstawiamy i możemy zabrać się za przygotowywanie kremu.
Przygotowanie kremu:
1. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i skórką pomarańczową na gęstą i puszystą masę. Dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy z mascarpone, stopniowo, delikatnie mieszając.
3. Krem wylewamy na podpieczone wcześniej ciasto i wstawiamy do piekarnika (190 st. C bez termoobiegu) na około 20 - 25 minut.
Uwaga, krem rośnie, ale później opada.
Upieczoną tartę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz