Pieczenie kruchych ciasteczek nie jest trudne. Sama się o tym przekonałam. Ciasto zagniata się krócej niż 5 minut, wałkuje się łatwo i szybko.
Spróbujcie koniecznie, a - jestem o tym przekonana - nie będziecie już chcieli jeść ciastek ze sklepu!
Może wypróbujecie przepisu już w ten weekend???
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 200 g cukru
- 1 duże jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziecie tutaj: cukier waniliowy)
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i zimne masło i zagniatamy tworząc coś przypominającego kruszonkę. Teraz dodajemy jajko, żółtko, sól i cukier waniliowy i jeszcze raz zagniatamy. pamiętajcie, że im krócej zagniatamy, tym bardziej kruche będą nasze ciasteczka.
2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
4. Po schłodzeniu odcinamy kawałki ciasta (reszta pozostaje w lodówce), rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką, wycinamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 10 - 11 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasteczka odstawiamy na kratkę do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy i pieczemy następną partię.
Gotowe, ostudzone ciasteczka możecie dowolnie ozdabiać lukrem lub czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz