Tosty francuskie to świetna opcja na szybkie i naprawdę pożywne śniadanie. Już jakiś czas temu przygotowywałam tosty (m.in. ze szparagami), ale tym razem postanowiłam je nafaszerować. Postawiłam na sprawdzony duet - ser i szynka. Ale możecie wykorzystać inne, wasze ulubione składniki. Na jakie tylko przyjdzie wam ochota!
Składniki:
- kromki chleba tostowego (po 2 na porcję; ja kupiłam chleb razowy, ale w oryginale tosty przygotowujemy z chleba tostowego)
- 2 plastry sera żółtego (na porcję, przycięte do rozmiaru chleba; ja użyłam mojego ukochanego cheddara)
- plaster szynki (na porcję, przycięte do rozmiaru chleba)
- roztrzepane jajko (1 na porcję)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- odrobina klarowanego masła
Przygotowanie:
1. Roztrzepane jajko doprawiamy solą i sporą szczyptą pieprzu.
2. Ser i szynkę układamy między 2 kromki chleba. Całość ostrożnie zanurzamy w jajku, z dwóch stron, by nasiąkły.
3. Smażymy na maśle klarowanym, na małym ogniu (by ser zdążył się rozpuścić) z dwóch stron na złoto - brązowy kolor.
Podajemy natychmiast, na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz