środa, 11 lutego 2015

oponki serowe



Lada chwila koniec karnawału, a jutro tłusty czwartek. Na blogu znajdziecie już przepisy na pączki i faworki - te najlepsze, z zeszytu Babci Uty. Teraz przyszła kolej na oponki. Tutaj także przedstawię wam sprawdzony i niezawodny przepis, tym razem z zeszytu Pani Uli, mamy mojej przyjaciółki. Pani Ulu, dziękuję :)


Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg twarogu półtłustego (przeciśniętego przez praskę)
  • 3 żółtka
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Mąkę, twaróg, spirytus, żółtka, sodę i sól zagniatamy razem ze śmietaną na gładkie ciasto.
2. Partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 centymetra. 
3. Z ciasta wycinamy koła (szklanką), a po środku wycinamy dziurki (małym kieliszkiem).
4. Oponki smażymy w porządnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złotobrązowy kolor.

Usmażone oponki odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...