Już od jakiegoś czasu chodziły za mną ciastka z M&M'sami. Chrupiące i kolorowe. Jeśli chcecie - zaproście do pomocy dzieci. Myślę, że będą zachwycone!
Błyskawiczne ciastka na weekend!
Błyskawiczne ciastka na weekend!
Składniki:
- 2 1/4 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 220 g masła
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis na cukier domowej roboty znajdziecie tutaj: domowy cukier waniliowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (naturalnego, dobrej jakości)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- około 400 g czekoladowych M&M'sów
Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Przygotowanie:
1. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli, jedno po drugim wbijamy do masy jajka, ciągle ucierając. Na końcu do masy dodajemy suche składniki (mąkę, sól i sodę) i wszystko razem mieszamy.
2. Z masy formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga! Ciasta bardzo rosną, więc najlepiej układać kulki daleko od siebie, Ja układałam w rzędach 3 x 3 i to był max.
3. Kulki spłaszczamy i utykamy w nie jak najwięcej M&M'sów.
4. Ciastka pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu.
Upieczone ciastka ściągamy z blaszki na kratkę, ale wszystkie razem z papierem. Po upieczeniu ciastka są zbyt miękkie, by przenosić je pojedynczo.
Smacznego!
Udanego weekendu!
Szyszkin xoxo
PS. Ciastka piekłam w niedzielę. Wtedy jeszcze była zima. Dzisiaj już zimy nie ma :)
Przepis, którym się inspirowałam, pochodzi stąd
Udanego weekendu!
Szyszkin xoxo
PS. Ciastka piekłam w niedzielę. Wtedy jeszcze była zima. Dzisiaj już zimy nie ma :)
Przepis, którym się inspirowałam, pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz