środa, 23 sierpnia 2017

ciasto czekoladowe z mikrofalówki


Perfekcyjne ciasto czekoladowe w około 3 minuty? Tak, to możliwe. Pod warunkiem jednak, że jesteście posiadaczami kuchenki mikrofalowej.


Przepis ten znalazłam na stronie kwestiasmaku.com i pokochałam od pierwszego wejrzenia. Ciasto jest wilgotne, nie zbyt słodkie, za to bardzo czekoladowe. Idealne zarówno jako wieczorna zachcianka na "coś słodkiego", jak i deser dla przyjaciółek czy ukochanego. Jego przygotowanie zajmuje tak mało czas, że aż trudno w to uwierzyć. 

Przepis ten można także zmodyfikować do wersji wegańskiej. Masło zastąpcie olejem kokosowym, krowie mleko - migdałowym czy sojowym. Podajcie z lodami kokosowymi albo świeżym mango. O rany, jakie to musi być pyszne! Idę do kuchni!


Potrzebujemy (na 1 porcję):

  • 20 g masła
  • 30 ml mleka
  • 4 łyżeczki kakao
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
+ ulubione dodatki - lody czy owoce


Przygotowanie:

Masło roztapiamy w mikrofalówce, dodajemy 30 ml mleka i mieszamy.

Dodajemy kakao, cukier, mąkę i szczyptę soli. Znowu mieszamy.

Przekładamy ciasto do ładnego kubka. Jeśli jesteście zbyt "leniwi", ciasto możecie zrobić od razu w tym kubku. Uwaga jednak, bo ona niewiele rośnie i po "upieczeniu" kubek pozostanie brudny.

"Pieczemy"  ciasto w mikrofalówce (na najwyższej mocy) przez około minutę i 15 sekund, nie dłużej, bo będzie zbyt suche. Powinno zostać wilgotne.

Gotowe! Podajemy z lodami albo owocami, na ciepło oczywiście.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...