Perfekcyjne ciasto czekoladowe w około 3 minuty? Tak, to możliwe. Pod warunkiem jednak, że jesteście posiadaczami kuchenki mikrofalowej.
Przepis ten znalazłam na stronie kwestiasmaku.com i pokochałam od pierwszego wejrzenia. Ciasto jest wilgotne, nie zbyt słodkie, za to bardzo czekoladowe. Idealne zarówno jako wieczorna zachcianka na "coś słodkiego", jak i deser dla przyjaciółek czy ukochanego. Jego przygotowanie zajmuje tak mało czas, że aż trudno w to uwierzyć.
Przepis ten można także zmodyfikować do wersji wegańskiej. Masło zastąpcie olejem kokosowym, krowie mleko - migdałowym czy sojowym. Podajcie z lodami kokosowymi albo świeżym mango. O rany, jakie to musi być pyszne! Idę do kuchni!
Potrzebujemy (na 1 porcję):
- 20 g masła
- 30 ml mleka
- 4 łyżeczki kakao
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli
+ ulubione dodatki - lody czy owoce
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w mikrofalówce, dodajemy 30 ml mleka i mieszamy.
Dodajemy kakao, cukier, mąkę i szczyptę soli. Znowu mieszamy.
Przekładamy ciasto do ładnego kubka. Jeśli jesteście zbyt "leniwi", ciasto możecie zrobić od razu w tym kubku. Uwaga jednak, bo ona niewiele rośnie i po "upieczeniu" kubek pozostanie brudny.
"Pieczemy" ciasto w mikrofalówce (na najwyższej mocy) przez około minutę i 15 sekund, nie dłużej, bo będzie zbyt suche. Powinno zostać wilgotne.
Gotowe! Podajemy z lodami albo owocami, na ciepło oczywiście.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz