Przyzwyczaiłam swoich przyjaciół i znajomych do tego, że podczas organizowanych przeze mnie imprez, na pewno zjedzą coś smacznego! Jako, że ambitna ze mnie bestia, za każdym razem staram się przygotowywać coś innego. Tarty, sałatki, pieczone mięsa... Czasem po prostu kończą mi się pomysły.
Kulki rybne to świetne danie na letnie spotkanie ze znajomymi. Są lekkie, pyszne i idealne z kieliszkiem białego wina lub zimnego piwa. Można podać je na ciepło lub przestudzone, ze świetnym cytrynowo - koperkowym dipem. Oczywiście kulki świetnie sprawdzą się także na codzienny obiad, żeby nie było, że tylko na imprezę...
Składniki:
- 350 - 400 g filetów rybnych bez skóry (u mnie dorsz, ale możecie użyć innych ryb morskich)
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej w bardzo drobną kostkę
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
dip cytrynowo - koperkowy (mieszamy wszystkie składniki i gotowe):
- jogurt grecki
- sok z cytryny
- świeży koperek
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę podsmażamy na małym ogniu, do miękkości na odrobinie oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Filety rybne siekamy w malakserze na niezbyt gładką masę. Dodajemy przestudzoną cebulę, jajko i mieszamy. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa zgęstniała.
3. Z masy rybnej formujemy nieduże kulki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoto - brązowy kolor.
4. Gotowe kulki rybne wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
5. Podajemy na ciepło z dipem cytrynowo - koperkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz