wtorek, 15 sierpnia 2017

prosty chleb pszenny





Pieczenie chleba sprawia mi ostatnio coraz większą frajdę. Nie będę się tu jednak kreować na wybitnego piekarza, ciągle jeszcze coś mi nie wychodzi i twarde jak kamień bochenki lądują w śmietniku. 

Nie poddaję się i wyszukuję co chwilę nowych przepisów. Kieruję się jednak głównie tym, by były najprostsze z możliwych. 

Taki właśnie jest przepis na ten chleb* 


Składniki na 1 bochenek:
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g masła, roztopionego
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody


Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki (bez masła) i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto ugniatamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
2. Ciasto po wyrośnięciu uderzamy pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Na koniec formujemy z ciasta owalny bochenek i wykładamy na blachę (lub na papier do pieczenia). Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st. C.
4. Tuż przed włożeniem do piekarnika, używając ostrego noża nacinamy chleb kilkakrotnie.




5. Chleb pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, zarumieniony i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. 

6. Chleb studzimy na kratce.

Smacznego! ☺

źródło przepisu: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...