Nie wiem, co powinnam napisać o tym daniu. Że jest pyszne? Że jest lekkie i bardzo zdrowe? Że znika z talerza w kilka sekund? Że jest po prostu piękne? Chyba żadne słowa nie oddadzą tego, jakie to jest dobre. Skoro nie wiem, jak to opisać, powiem tylko jedno- przygotowanie ryby w ten sposób zajmuje maksymalnie 15 minut!
Potrzebujemy (dla dwóch osób):
- 2 filety rybne ze skórą, oczyszczone z ości (ja wykorzystałam filety z pstrąga, ale możecie użyć innej ryby - ważne, by nie były zbyt grube, max 1,5 cm)
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
- sok z 1/2 cytryny + 2 plastry do podania
- garść świeżego koperku
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
Kawałki ryb układamy skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny. Taką miksturę wylewamy równomiernie na dwóch płatach ryby. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy 10 - 12 minut (w zależności od grubości filetów).
Podajemy rybę gorącą, posypaną dużą garścią świeżego koperku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz