środa, 16 sierpnia 2017

makaron z pulpetami rybnymi w sosie pomidorowym


Gdybym mogła urodzić się jeszcze raz, ale w innym kraju, gdybym mogła wybrać sobie narodowość, chciałabym przyjść na świat w słonecznej Italii. W kraju, w którym istnieją równocześnie: klimat prawie równikowy, przyjemny, śródziemnomorski, a nawet górski - alpejski. W kraju, gdzie nikt nigdzie się nie spieszy, a w rodzinach żądzą kobiety - mamy i babcie. W kraju, który powstał z z jednej z najstarszych cywilizacji, w kraju Galileusza i Leonardo da Vinci. A przede wszystkim w kraju, gdzie wszyscy znają powiedzenie "La Dolce Vita" ("Słodkie Życie"), a jedną z największych przyjemności jest jedzenie.


Bo dla mnie włoska kuchnia nie ma sobie równych i nikt mnie nie przekona, że jest coś lepszego niż świetny świeży makaron, najlepsza pizza z Neapolu albo nieprawdopodobnie pyszne tiramisu.




Dzisiaj przedstawiam wam jedno z moich ulubionych dań. Bazą jest świetnej jakości makaron, najlepszy sos ze świeżych pomidorów z bazylią i kulki z ryb morskich. W sumie sama się zastanawiam, dlaczego ten przepis pojawia się na blogu tak późno.



Potrzebujemy (na 4 porcje):

  • ulubiony makaron (po około 70 g suchego makaronu na osobę)

sos:

  • 8 dużych dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki, wypestkowanych i pokrojonych w kostkę (możecie użyć pomidorów w puszce - potrzebujemy 2)
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz i ewentualnie szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

kulki rybne:

  • 350 - 400 g filetów rybnych bez skóry (u mnie dorsz, ale możecie użyć innych ryb morskich)
  • 1/2 dużej cebuli, posiekanej w bardzo drobną kostkę
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia


Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania kulek rybnych. Cebulę podsmażamy na małym ogniu, do miękkości na odrobinie oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.

2. Filety rybne siekamy w malakserze na niezbyt gładką masę. Dodajemy przestudzoną cebulę, jajko i mieszamy. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy wszystko solą i pieprzem, ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by masa zgęstniała.

3. Z masy rybnej formujemy nieduże kulki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoto - brązowy kolor.

4. Gotowe kulki rybne wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

5. Teraz czas na sos pomidorowy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę (2 - 3 łyżki). Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, na niewielkim ogniu, na złoty kolor. Po chwili wlewamy na patelnię wino i czekamy aż odparuje.

6. Teraz wrzucamy na patelnię posiekane pomidory, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną.

7. W międzyczasie możemy zacząć gotować makaron. Pamiętajcie, by pozostał al dente!

8. Gdy sos jest już gęsty, doprawiamy do solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Możemy już wrzucić kulki rybne, by nabrały temperatury i garść listków bazylii.

9. Ugotowany makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem.

Gotowe!

Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...