piątek, 13 marca 2015

wegańskie kotlety / burgery z ciecierzycy



Wegańska kuchnia właściwie jest mi obca. Wegetariańską stosuję częściej. Ale nie potrafię ukryć, że jestem totalnym mięsożercą i bez mięsa nie wyobrażam sobie życia. Fakt jest jednak taki, że im jestem starsza, tym częściej przygotowuję obiady właśnie bezmięsne.

Dzisiaj przygotowałam obiad całkiem wegański, w dodatku z wegańskim dodatkiem. Przepis na burgery z ciecierzycy znalazłam na blogu foodpornveganstyle.blogspot.com, który autorka zaczerpnęła od - moim skromnym zdaniem - genialnego Jamie Olivera. Trochę go zmodyfikowałam, bo w oryginale w burgerach była także świeża, słodka kukurydza, o którą o tej porze roku trudno. 

Podałam moje burgery w wersji skromnej, bez góry dodatków, bez bułki, a jedynie z zaskakująco pysznym "majonezem" z awokado, na który przepis znalazłam także na blogu foodpornveganstyle.blogspot.com. Jednak jeśli macie ochotę zaszaleć z dodatkami, szalejcie! 


Składniki:
  • szklanka ciecierzycy z puszki (odsączonej) lub samodzielnie ugotowanej
  • 1/2 niedużej cebuli (pokrojonej w drobną kostkę i podsmażonej na 1 łyżeczce oleju kokosowego lub rzepakowego)
  • pęczek świeżej kolendry, lekko posiekanej
  • 1/2 papryczki chilli, posiekanej na mniejsze kawałki
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub np. mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • około 1 łyżeczki soli
+ odrobina oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia


Przygotowanie:

1. Ciecierzycę razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do blendera i delikatnie miksujemy. Masa powinna być gęsta i lepka, ale niezupełnie gładka.
2. Z masy formujemy około 4 - 5 kotletów / burgerów i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub rzepakowy i smażymy burgery z dwóch stron na złotobrązowy kolor (na nie za wielkim ogniu, by mąka wewnątrz zdążyła się usmażyć).


Kotlety / burgery podajemy tak, jak mamy ochotę np.:
  • z mieszanymi liśćmi sałat z lekkim winegretem, 
  • z "majonezem" z awokado, na który przepis znajdziecie tutaj: "majonez" z awokado
  • z chrzanowym sosem jogurtowym z nasionami chia (jogurt naturalny mieszamy ze świeżo startym lub gotowym, ze słoiczka chrzanem, odrobiną soku z cytryny i soli oraz z 3 łyżeczkami nasion chia)
  • lub jak oryginalne burgery - w bułce, z liściem sałaty, ulubionym sosem i dodatkami.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...