Dzisiaj kolejny przepis na ekspresowe muffiny. Wystarczą dwa dojrzałe banany i kilka składników, które zazwyczaj mamy w spiżarni. Orzechy nerkowca możecie zastąpić innymi, ale nie pomijajcie tego składniku zupełnie. Fajnie chrupią!
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki cukru brązowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- około 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
- 0,5 szklanki maślanki/kefiru/lub jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 2 duże, dojrzałe banany
- około 70 g orzechów nerkowca, posiekanych na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Suche składniki mieszamy w jednej misce (także czekoladę i orzechy).
3. W drugiej mieszamy składniki mokre i dodajemy rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy szybko widelcem.
4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy około 25 minut.
Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia, chociaż przyznaję, że na ciepło także są pyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz