wtorek, 3 marca 2015

muffiny bananowe z orzechami nerkowca



Dzisiaj kolejny przepis na ekspresowe muffiny. Wystarczą dwa dojrzałe banany i kilka składników, które zazwyczaj mamy w spiżarni. Orzechy nerkowca możecie zastąpić innymi, ale nie pomijajcie tego składniku zupełnie. Fajnie chrupią!


Składniki:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • około 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
  • 0,5 szklanki maślanki/kefiru/lub jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • około 70 g orzechów nerkowca, posiekanych na mniejsze kawałki

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C bez termoobiegu.
2. Suche składniki mieszamy w jednej misce (także czekoladę i orzechy).
3. W drugiej mieszamy składniki mokre i dodajemy rozgniecione widelcem banany. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy szybko widelcem.
4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierowymi papilotkami i pieczemy około 25 minut.

Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia, chociaż przyznaję, że na ciepło także są pyszne!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...