środa, 25 marca 2015

mazurek kajmakowy z orzechami włoskimi



W moim rodzinnym domu na Wielkanoc właściwie nie było nigdy klasycznych mazurków. Były jedynie ciasta nazywane przez domowników "mazurkami", które jednak z tymi tradycyjnymi niewiele miały wspólnego. Rozwijając bloga postanowiłam poszukać trochę wiadomości o mazurkach klasycznych. Zdecydowana większość opiera się na cieście kruchym i bardzo często dodatkiem są kajmak (nie wiem czemu tak kojarzony z Wielkanocą) i orzechy. Dlatego teraz pojawia się na blogu ten przepis. Jednak wkrótce przedstawię wam inne inspiracje, m.in. książek Hanny Szymanderskiej i Anieli Rubinstein. 


Składniki:

na ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru

dodatki:
  • kilka łyżek gotowej masy kajmakowej (oczywiście możecie przygotować masę samodzielnie, ale ja nie miałam na to czasu)
  • garść orzechów włoskich (delikatnie uprażonych na suchej patelni; uwaga, by orzechów nie przypalić!)

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta zagniatamy szybko. Możecie zagnieść je ręcznie lub - jak moim zdaniem wygodniej - mikserem utrzeć masło z cukrem, a następnie dodać obie mąki i szybko zmiksować. Jak wolicie. Odstawiamy je do lodówki na około 30 minut.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C bez termoobiegu.

3. 1/3 ciasta odkrawamy i odstawiamy na bok. Resztę rozwałkowujemy na prostokątny placek i wykładamy na blaszkę. Wielkość placka - ok. 20 x 30 cm.
4. Z pozostałego rozwałkowanego ciasta wycinamy paski i układamy na przygotowanym wcześniej placku jak szachownicę.

5. Placek pieczemy około 30 minut, aż ładnie się zarumieni. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia!

Uwaga! Upieczone ciasto jest bardzo cienkie i bardzo kruche i należy z nim postępować delikatnie. Podczas przekładania z blachy może popękać. Mi to nie przeszkadza, ale jeśli chcecie tego uniknąć, bądźcie BARDZO delikatni!

6. Na ostudzone ciasto wykładamy masę kajmakową i orzechy.

Smacznego!
Prześlij komentarz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...