czwartek, 19 marca 2015

zdrowy gulasz warzywny



Jeśli macie ochotę na lekki, wiosenny, ale także treściwy obiad, spróbujcie tego gulaszu. Przygotowuje się go ekspresowo, a smakuje naprawdę dobrze. Spróbujcie koniecznie!


Składniki:
  • 3 szalotki, posiekane na plasterki
  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • garść liści świeżego jarmużu, obranych z twardych łodyg
  • 2 - 3 gałązki świeżego rozmarynu (listki bardzo drobno siekamy)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie, można ten składnik pominąć)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta suszonych nasion ostrego chilli
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie:

1. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulki, marchewkę i pieczarki i podsmażamy wszystko około 5 minut, co jakiś czas mieszając. 
2. Dodajemy posiekane liście rozmarynu, wino i czekamy aż połowa płynu odparuje. Wszystko przykrywamy i dusimy kilka minut, tak by marchewka zmiękła, ale wciąż pozostała al dente.
3. Teraz możemy dodać liście jarmużu, chilli i dusimy (już bez przykrycia, by jarmuż pozostał zielony), aż wszystko zmięknie. Jeśli wszystko zaczyna przywierać, możemy dolać odrobinę wody.
4. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy gulasz z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku był to ryż pełnoziarnisty. Jeśli macie ochotę, możecie pod koniec gotowania dodać do gulaszu łyżeczkę masła (oczywiście w wersji mniej dietetycznej i niewegańskiej), by dodać smaku i sprawić, że sos będzie bardziej gęsty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...