Jeśli macie ochotę na lekki, wiosenny, ale także treściwy obiad, spróbujcie tego gulaszu. Przygotowuje się go ekspresowo, a smakuje naprawdę dobrze. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- 3 szalotki, posiekane na plasterki
- 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
- 300 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- garść liści świeżego jarmużu, obranych z twardych łodyg
- 2 - 3 gałązki świeżego rozmarynu (listki bardzo drobno siekamy)
- 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie, można ten składnik pominąć)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta suszonych nasion ostrego chilli
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulki, marchewkę i pieczarki i podsmażamy wszystko około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
2. Dodajemy posiekane liście rozmarynu, wino i czekamy aż połowa płynu odparuje. Wszystko przykrywamy i dusimy kilka minut, tak by marchewka zmiękła, ale wciąż pozostała al dente.
3. Teraz możemy dodać liście jarmużu, chilli i dusimy (już bez przykrycia, by jarmuż pozostał zielony), aż wszystko zmięknie. Jeśli wszystko zaczyna przywierać, możemy dolać odrobinę wody.
4. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gulasz z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku był to ryż pełnoziarnisty. Jeśli macie ochotę, możecie pod koniec gotowania dodać do gulaszu łyżeczkę masła (oczywiście w wersji mniej dietetycznej i niewegańskiej), by dodać smaku i sprawić, że sos będzie bardziej gęsty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz