Mazurkowe szaleństwo trwa! Ostatnio zaszalałam z ilością kruchego ciasta, więc upiekłam aż trzy na raz. W pracy wszyscy byli zachwyceni! ... i przesłodzeni :)
Przyznam się tu i teraz, że Wielkanocy nie lubię. Nie czuję klimatu świąt, po lanym poniedziałku zazwyczaj jestem chora, a i zając do dużych dzieci już nie przychodzi. Na szczęście w tym roku wybieramy się rodzinnie do Austrii, więc mam ogromną nadzieję, że ominie mnie szaleństwo białej kiełbasy i żurku. Chociaż znając niektórych domowników mam pewne obawy, że biała kiełbasa i chrzan odnajdą się także w mroźnym klimacie i zawędrują z nami z Polski nawet na lodowiec :/
Tymczasem do świąt jeszcze parę dni, a na blogu kolejny mazur.
Składniki:
ciasto (ilość składników na małą, prostokątną blaszkę o wymiarach ok. 12 x 25 cm, jeśli chcenie przygotować ciasto większe, np. okrągłe, wykorzystajcie dwukrotną ilość składników):
- 85 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g cukru pudru
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 75 g masła
- 1 żółtko
masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o jak najwyższej zawartości kakao
- 160 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
+ dodatkowo:
- duża garść kolorowych drażetek m&m' s
- 3 - 4 czubate łyżki ulubionego dżemu (w moim przypadku truskawkowego, bo taki akurat miałam w lodówce)
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
1. Wszystkie suche składniki zagniatamy z masłem do powstania kruszonki. Dodajemy żółtko i zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C bez termoobiegu.
3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, którym wykładamy formę.
4. Pieczemy około 25 - 30 minut.
5. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie możemy przygotować masę czekoladową.
Przygotowanie masy czekoladowej i dekoracja:
1. Śmietankę podgrzewamy aż zacznie wrzeć. Wtedy wyłączamy ogień, wrzucamy czekoladę i cukier i mieszamy tak długo, aż całkiem się rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Spód upieczonego wcześniej ciasta smarujemy dżemem i wylewamy masą czekoladową.
3. Dekorujemy m&m'sami starannie, według jakiegoś wzoru albo zupełnie spontanicznie. drażetek nie "wbijamy" w masę, tylko delikatnie na niej układamy.
Mazurek przed podaniem schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej cała noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz