Przygotowań do świąt ciąg dalszy.
Ten mazurek wydaje się klasyczny, jednak połączenie kruchego ciasta i słono - słodko - gorzkiego karmelu nie jest już tak oczywiste. Karmel z brązowego cukru nabiera odrobinę goryczy, co przyjemnie łączy się z orzechami i solą.
Przygotowuje się go szybko, więc w ferworze świątecznych przygotowań, będzie dobrą propozycją dla zabieganych.
Spróbujecie?
Składniki:
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
dodatki:
- 200 g brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- duża szczypta soli
- duża garść mieszanki orzechów (w moim przypadku były to: orzechy włoskie, laskowe, nerkowce i migdały)
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta:
1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietanę i zagniatamy.
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin.
3. Blaszkę, na której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
4. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na prostokątny bądź kwadratowy placek o wielkości około 20 x 25 cm. Z resztek ciasta wycinamy podłużne paski i układamy je na przygotowanym cieście tak, by stworzyły coś w rodzaju rantu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to by ciasto nie rosło. Ciasto pieczemy około 10 minut, po czym ściągamy ciężarki i pieczemy jeszcze 10 minut. Ciasto musi się ładnie zezłocić.
6. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie karmelu i dekoracja mazurka:
1. Na teflonową patelnię wysypujemy cukier. Nie mieszając czekamy aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Nie mieszamy, by nie powstały grudki cukru. Uwaga, rozpuszczający się cukier, a potem karmel są cholernie gorące!
2. Do gotowego karmelu dodajemy dużą szczyptę soli i masło. Mieszamy drewnianą bądź silikonową łyżką i wylewamy wszystko na upieczone wcześniej kruche ciasto.
3. Posiekane grubo orzechy wrzucamy na suchą teflonową patelnię i chwilę prażymy. Podsmażone orzechy wykładamy na jeszcze gorący karmel.
Pozostawiamy do ostygnięcia i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz