Co tu dużo mówić. Makaron z sosem mięsnym, o bardzo intensywnym aromacie czerwonego wina i rozmarynu. Pycha.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki
- 3 puszki pomidorów
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 200 ml wody
- szczypta cynamonu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta suszonych płatków chilli
- 4 liście laurowe
- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
+ makaron bucatini lub inny, na jaki akurat macie ochotę
+ świeżo starty parmezan do podania
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut na małym ogniu, tak by cebula zmiękła, ale się nie zarumieniła.
2. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso i podsmażamy. Po chwili zwiększamy ogień i wlewamy wino. Czekamy aż zmniejszy swoją objętość o połowę.
3. Teraz dodajemy pomidory, wodę, liście laurowe, gałązkę rozmarynu, odrobinę cynamonu, chilli i niewielką szczyptę soli (dokładnie doprawimy ragu tuż przed podaniem). Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy około 2 godzin, co jakiś czas mieszając. Jeśli zauważycie, że coś zaczyna przywierać, dolejcie odrobinę wody.
4. Po około 2 godzinach ściągamy pokrywkę i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę, tak żeby nadmiar płynów wyparował, a sos zrobił się gęsty.
5. Na koniec z garnka wyławiamy rozmaryn i liście laurowe oraz doprawiamy sos solą, pieprzem i - jeśli jest taka potrzeba - jeszcze odrobiną chilli.
Gotowe ragu podajemy z ugotowanym al dente makaronem bucatini i odrobiną świeżego parmezanu.
Boun appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz